Pieczenie na okrągło: Przepis na wilgotną i aromatyczną szarlotkę

Pieczenie na okrągło: Przepis na wilgotną i aromatyczną szarlotkę

Podróż w głąb magicznego świata szarlotki

Zakręcone, pełne skrętów ścieżki kulinarne często prowadzą do tych najprostszych smaków. Wydaje się, że owa prosta droga smaku wskazuje nam na nieodmiennie wciągający, sycący aromat szarlotki w okrągłej formie. Kto z nas nie zapadł w bakalie gryząc pierwszy kęs wilgotnego jabłka, otulonego warstwą chrupiącego ciasta? Któż nie dał się uwieść tego typu prostym, a jednak tak głębokim smakom?

Sekrety jędrnego jabłkowego farszu i świeżego aromatu idealnej szarlotki

Rzecz jasna, szarlotka nie jest jedynie sumą składników. To połączenie: kwaskowatego, soczystego jabłka, subtelnej, ale obecnej słodyczy, przypominającej nam o ciepłych chwilach dzieciństwa. Tutaj podałam przepis na szarlotkę na łatwy sposób - version de luxe, if you will. Bez skomplikowanych zabiegów, za to z gwarancją smaku, który roztapia się w ustach.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Obrane jabłka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z cynamonem.
  • Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, jajkami, masłem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem ubijamy na jednolitą masę.
  • Polowę ciasta wykładamy na dno i boki formy. Na to układamy jabłka, a na wierzch wykładamy resztę ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.

Podsumowanie doświadczeń: Szarlotka - korona każdej domowej szefowej kuchni

Moim zdaniem, szarlotka to symbol domowej kuchni, jest liściem wieńczącym koronę każdej kucharki. Każdej, która potrafi przekuć najprostsze składniki w coś wyjątkowego, coś, co przenosi nas w świat naszych doświadczeń, wspomnień. Szarlotka, choć w swoim gatunku prosta – ze względu na wymienione składniki - jest jak szczypta magii na talerzu.

Dlatego też, nie sposób oprzeć się długo wypiekanej, pachnącej z nutką cynamonu, soczystej szarlotce. Co więcej, warianty na nią są tak różne, jak paleta smaków, które oferuje nam natura i każda pani domu może pokusić się o stworzenie swojej wersji tego tradycyjnego dnia.

Smacznego!