Kulinarna podróż do Włoch

Kulinarna podróż do Włoch

Uwielbiasz włoską kuchnię i najchętniej codziennie delektowałbyś się makaronami, pizzą i wybornymi trunkami wprost ze słonecznej Italii? W zupełności to rozumiemy! Częste wizyty w restauracjach mogłyby negatywnie odbić się na Twoim budżecie, dlatego poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą Ci zorganizować taką ucztę we własnym domu.

Wyśmienita pizza godna profesjonalisty

Zacznijmy od prawdziwej klasyki, czyli pizzy. To flagowe danie, którym zajadają się nie tylko mieszkańcy Włoch, ale i wielu innych państw. Gdy przygotujesz je w zaciszu własnych czterech ścian, będziesz mieć pewność, że będzie w pełni dopasowane do Twoich potrzeb. Nie musisz się obawiać, to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Znajdź przepis na ciasto do pizzy, a najlepiej poproś o niego kogoś z Twoich znajomych. Pamiętaj o tym, by używać odpowiedniej mąki. Następnie umieść na cieście swoje ulubione dodatki. Tutaj właściwie nic Cię nie ogranicza. Pięć rodzajów sera? Suszone pomidory i rukola? A może szynka i ananas? Sam zdecyduj!

Włoskie desery, które podbiją Twoje serce

Po sytym obiedzie przychodzi czas na włoskie desery. Nie zaskoczymy Cię, proponując zaserwowanie tiramisu, jednak warto mieć na uwadze to, że możesz przyrządzić je na wiele sposobów. Nie musi to być pieczone ciasto. Równie dobrze sprawdzi się wypełnienie pucharu na lody biszkoptami nasączonymi w kawie oraz kremem mascarpone. Układaj je warstwami, a całość posyp czekoladowymi wiórkami. Latem wypróbuj również deser pochodzący z północy Włoch. Panna cotta, bo to o niej mowa, to połączenie śmietanki oraz owocowej, najczęściej truskawkowej, polewy. Podawana na zimno orzeźwi Cię w upalny dzień i zachwyci swoją delikatną konsystencją. Wino półsłodkie tworzy z nią doskonały duet!

Niepozorne i pyszne przystawki

Mamy już danie główne i deser. Całości dopełnią starannie przemyślane przystawki. Większości osób przypadnie do gustu bruschetta z mozzarellą. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że pokroisz bagietkę na kawałki o grubości około trzech centymetrów, skropisz oliwą z oliwek i udekorujesz plastrami pomidora oraz serem mozzarella. Następnie wstaw do piekarnika na niecałe dziesięć minut i gotowe! Druga propozycja to nadziewane papryczki chili. Wypełnij je farszem z sera feta, czosnku i oregano, włóż do słoika i zalej ciepłą oliwą z oliwek. Odstaw na pięć dni i przechowuj w lodówce. Oczywiście to tylko przykładowe inspiracje. Wybierz z nich coś dla siebie i spraw, by Twoja kuchnia wypełniła się bogactwem przysmaków ze słonecznej Italii!