Dieta na odporność - co jeść?
Dieta ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności naszego organizmu. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto korzystać z produktów, które mogą wzmocnić nasz układ odpornościowy i zapobiegać częstym przeziębieniom. Co zatem warto jeść? Podpowiadamy!
Dieta bogata w owoce i warzywa
Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na odporność naszego organizmu. Nasza dieta powinna składać się w dużej mierze z owoców i warzyw. Zwłaszcza warzywa zielone, papryka, która zawiera dużą ilość witaminy C oraz marchew czy pomidory powinny często gościć na naszym talerzu. Jeśli chodzi o owoce, szczególnie warto jeść różnego rodzaju cytrusy, jak pomarańcze, grejpfruty czy cytryna. Doskonale wiemy, że komponowanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków nie jest łatwe, gdy na co dzień mamy wiele obowiązków. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem będzie Gdynia dieta pudełkowa. Zdrowe i pyszne posiłki będą dostarczane każdego dnia po wskazany przez nas adres. To idealny sposób na to, aby odżywiać się zdrowo, co z pewnością pozytywnie wpłynie na naszą odporność.
Miód - naturalny sposób na odporność
Miód to naturalny środek na odporność. O jego prozdrowotnych właściwościach można napisać wiele. Wykazuje między innymi działanie antybiotyczne, wykrztuśne i przeciwzapalne. Wspomaga nasz system odpornościowy i dostarcza do organizmu witaminy A, E i C oraz związki polifenolowe i enzymy. Szczególnie warty uwagi jest miód leśny, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale również podnosi odporność i działa bakteriobójczo. Ogromną zaletą jest fakt, że istnieje wiele zastosowań miodu. Możemy go dodawać do koktajli, owsianek, słodkich wypieków, herbaty, a także spożywać na kanapce. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Superfoods na odporność
W budowaniu odporności organizmu doskonale sprawdzą się tak zwane superfoods, które znane są od wieków ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Co to właściwie oznacza "superfoods"? Dotyczy to produktów nieprzetworzonych, pochodzenia naturalnego, które posiadają wiele witamin i minerałów korzystnie wpływających na zdrowie. Możemy do nich zaliczyć między innymi czosnek, imbir, kurkumę, aronię czy dziką różę. Są źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz polifenoli, które stymulują i wspierają nasz układ odpornościowy. Produkty te mają szerokie zastosowanie w kuchni i są doskonałym składnikiem wielu potraw czy napojów. Warto ich używać zarówno wtedy, gdy zależy nam na budowaniu odporności, ale również wtedy, gdy zmagamy się z przeziębieniem.